Nu exista o metoda sigura, general valabila, prin care se poate castiga la bursa, iar orice investitor ar trebui sa incerce sa-si construiasca un set propriu de reguli pe care, cu trecerea timpului, sa le perfectioneze. Acest set de reguli va necesita cateva cunostinte de baza despre finante, economie, matematica, psihologie si contabilitate, combinate intr-o proportie care se potriveste investitorul respectiv.
Primul pas pe care un investitor trebuie sa-l faca in administrarea portofoliului sau este gasirea unei rate de castig la care trebuie sa se raporteze: un exemplu de astfel de rata este indicele BET al celor mai lichide companii listate la Bursa de Valori. Ne putem multumi cu castigul adus de aceste companii construindu-ne portofoliul dupa structura indicelui, sau putem incerca, fara mare efort dar cu multa rigoare, sa depasim performantele indicelui: desi pare simplu, statistic numai aproximativ 20% din investitori reusesc sa se plaseze peste aceasta performanta.� Modalitatea prin care se poate depasi performanta indicelui presupune mai multi pasi:
In primul rand, portofoliul trebuie impartit in cateva parti egale (macar 4), fiecare parte avand caracteristici diferite: fie reprezinta un sector anume al economiei, fie cuprinde anumite firme cu caracteristici esentiale comune. De exemplu, putem construi un portofoliu care sa cuprinda un sfert societati financiare si banci, un sfert companii din industria petrolului, un sfert din industria farmaceutica si un sfert format din companii ce activeaza in industria alimentara. Sau putem imparti portofoliul 25% in companii cu o evolutie ciclica cum sunt companiile ce au legatura cu industria automobilelor, a aparatelor casnice sau constructii, 25% in companie cu o evolutie neciclica cum sunt cele din industri alimentara sau farmaceutica, 25% in companii sensibile la schimbari a ratei dobanzii cum sunt bancile, societatile financiare si cele de utilitati si 25% in cele care se comporta bine in mediu inflationist, cum sunt cele care activeaza in industri petrolului, metale sau imobiliare. Impartind in felul acesta un portofoliu nu vei reusi sa elimini riscul sistematic si intotdeauna rata de crestere economica a tarii sau rata dobanzii va afecta castigul, dar o evolutie proasta a unei actiuni sau chiar a unui sector nu va mai avea un impact semnificativ asupra portofoliului.
Urmatorul pas consta in impartirea sumei de bani alocata pentru un anumit sector sau grup de companii in mod egal intre acestea. Daca am stabilit anterior ca diversificarea este importanta, realizarea acesteia va fi realizata nu doar prin cumpararea actiunilor apartinand multor companii, ci mai ales prin alocarea unei sume egale de bani pentru fiecare actiune in parte.
Al treilea pas consta in alegerea efectiva a actiunilor ce urmeaza sa faca parte din portofoliu. Pe cat posibil, acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fi fost pana atunci negllijate de piata, sa aiba un pret pe valoarea contabila (P/BV) sau pret pe profit pe actiune (PER) scazut, sa nu aiba datorii mari si sa aiba cativa ani de cand este prezenta pe bursa cu raportari financiare cat mai constante.
Al patrulea pas presupune identificarea momentului oportun de intrare si iesire de pe piata. Exista situatii in care pastrarea banilor la banca fara a-I investi constituie de fapt cea mai buna investitie, si perioade ale anului in care in general bursa creste accentuat � cum este luna ianuarie, sau are deobicei o evolutie slaba, cum se intampla in lunile septembrie si octombrie. Desi aceste evolutii nu sunt intotdeauna atat de predictibile, exista o tendinta de a se repeta la intervale regulate, iar economia are perioade de crestere si declin ce se repeta la o perioada de aproximativ 4 ani.
In sfarsit, fiecare actiune trebuie reevaluata la intervale regulate, dar fiind o modalitatea de investitie pe termen lung, analiza poate fi facuta si o data la fiecare trei luni sau chiar mai rar. Atata timp cat circumstantele nu se schimba in mod dramatic, o actiune poate fi tinuta cel putin un an, pana la 4, 5 sau chiar mai mult. In momentul in care o companie nu mai respecta criteriul de selectie initial, va fi inlocuita cu alta, aflata pe o lista cu posibili candidati construita din timp.